Jeugd Kijk en doedag 2011

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseerde hengelsportvereniging “De Gender” in samenwerking met Sportvisserij Zuidwest Nederland een Jeugd Kijk en Doedag voor de jeugd aan de visvijver aan de Biesvendreef in Duizel.

Het doel van deze activiteit was om kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met de hengelsport. Via de buurtverenigingen in de gemeente Eersel en de regionale hengelsport- verenigingen konden kinderen in de leeftijdscategorie van 8 – 13 jaar zich opgeven voor deelname aan deze activiteit. In totaal namen ongeveer 60 kinderen deel waarvan een groot gedeelte uit de gemeente Eersel kwam maar ook waren er deelnemers uit Bergeijk, Luijksgestel, Bladel, Reusel, Hoogeloon, Best en Oosterhout. Ook waren er 2 deelnemers uit het Belgische Lommel.

Toen om 8 uur ’s-Ochtends de eerste kinderen arriveerden, was de visvijver door diverse vrijwilligers van HSV “De Gender” verandert in een prachtig activiteitenterrein waar de kinderen de rest van de dag intens genoten van een afwisselend interactief programma. Tijdens de rondgang rond de vijver werden diversen onderdelen van de hengelsport gepresenteerd. Zo was er uitleg over vaste stok vissen, picker/feeder vissen en karpervissen. Verder werd er aandacht besteed aan visherkenning en konden de kinderen een tuigje en lokvoer maken en naast het voerbal gooien kon met de vissimulator een vis gedrild worden. Ook was er aandacht voor de manier waarop de ratten- bestrijding zijn werk doet en konden de deelnemers ervaren hoe het voelt om in een bellyboot te zitten. Hoogtepunt voor alle kinderen was toch wel het tochtje over het water met een supersnelle roofvisboot.

In de pauze kregen de deelnemers, begeleiders en vrijwilligers wat te eten en te drinken aangeboden en was er gelegenheid om op de 2e handsmarkt de visuitrusting uit te breiden.
Na de pauze probeerden alle kinderen om met het zelf gemaakte tuigje en voer enkele vissen te vangen. Dat de kinderen in de ochtend veel geleerd hadden werd al snel duidelijk want direct na het beginsignaal kwamen de eerste vissen boven water. In de daarop volgende 2 uur volgde er nog heel veel meer.

Na afloop was er voor alle kinderen een prachtig aandenken (standaardje in de vorm van een vis) en een gratis loterij waarbij een dertigtal prijzen werden verloot. We sloten af met de prijsuitreiking voor het winnende groepje waarbij elk lid van dit groepje een prachtige beker ontving.
Om het geleerde later ook nog in praktijk te brengen kregen de kinderen een zak visvoer en een gratis lidmaatschap van HSV “De Gender”.

Zonder de hulp van de vele vrijwilligers en sponsoren was het organiseren van deze onvergetelijke dag niet mogelijk geweest. Daarom bedankt HSV “De Gender” iedereen die hier op welke manier dan ook, een bijdrage aan heeft geleverd.